Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Informatie & Tips

Waarom is het voorkomen van zwerfvuil zo belangrijk?

1. Slecht voor mens, dier en het milieu

Het duurt lang voordat zwerfaval is afgebroken. Zelfs natuurlijk zwerfaval, zoals een bananenschil breekt moeilijk af. Stoffen zoals plastic en glas breken zelfs helemaal niet tot nauwelijks af.

Daarnaast is het opruimen van zwerfaval geen makkelijke taak. Zwerfaval vind je vooral op paaltjes, bankjes en in de natuur. Daarnaast zijn producten zoals kauwgom en sigaretten peuken (die in de grond gestampt zijn) niet makkelijk te verwijderen. Een gevolg hiervan is dat zwerfafval vaak lang in onze natuur verblijft.

Zwerfafval in de natuur en in onze wateren zorgt bovendien voor verontreinigen van het water, trekt het ongedierte aan en dieren kunnen er zelfs in verstikt raken. De term ‘plasticsoep’ is een term die gebruikt wordt voor al het plastic in de oceaan. Dieren zien het aan en voedsel en door het onverteerbare plastic verhongeren deze dieren.

2. Zwerfafval vergaat langzaam

Als wij het zwerfvuil niet opruimen dan duurt het erg lang voor het afval verdwenen is. Dit kan variëren van een enkele weken tot een eeuwigheid. Kauwgom en plastic vergaan zelfs niet, en worden alleen enkel alleen afgebroken in verschillende kleine deeltjes, deze ‘microplastic’ deeltjes blijven dan vaak rondzwerven in onze wateren.

Hieronder elke voorbeelden van zwerfafval met de afbreektijd:

AFVALAFBREEKTIJD
KrantPaar dagen tot een paar weken
Kartonnen drinkbeker2 tot 5 maanden, plastic helemaal niet
Sigarettenpeuk1 tot 15 jaar (tabak en papier), filter nooit
BananenschilPaar weken tot een paar jaar
Plastic frisdrankflesjeVerbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zakVerbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgom20 tot 25 jaar
Glazen flesVergaat niet
Aluminium blikje50 jaar tot nooit
Stalen blikje1,5 tot 5000 jaar
PatatpakjeVerbrokkelt maar breekt niet af
Postbode elastiek Nooit

3. Zwerfafval is duur

Beheerders van een natuurgebied, gemeentes en de rijkswaterstaat ruimt zwerfvuil (zoveel mogelijk) op. Dit kost veel geld. In 2018 kostte het schoonhouden van de openbare ruimte ons maar liefst 200 miljoen euro!

Gemiddeld is dit 11 euro per inwoner in Nederland. Het eenmalig verwijderen van kauwgom uit een winkelcentrum kost daarnaast gemiddeld zo’n 10.000 euro.

Zwerfaval heeft zelfs invloed op onze huisprijzen. Huizen in een buurt waar veel zwerfvuil ligt zijn namelijk minder waard.

7 TIPS
TEGEN ZWERFAFVAL

1. Meld zwerfafval

Ligt er ergens bij jouw in de buurt vaak zwerfafval? Als je weet van wie het is, spreek diegene daar dan op aan. Daarnaast is het goed om een melding te maken bij de gemeente via de website, een speciale app of via de telefoon.

2. Spreek winkels en horeca aan

Winkels en horeca zijn verplicht om de omgeving van hun zaak schoon te houden. Indien er rondom een zaak veel zwerfafval te vinden is spreek dan de desbetreffende locatie er op aan. Zo houden we samen de buurt schoon!

3. Gooi afval in een openbare vuilnisbak

Gooi jouw afval altijd in een openbare vuilnisbak. Zelfs kauwgom of sigarettenpeuken. Daarnaast is het ook een idee om afval mee naar huis te nemen. Vooral bij flesjes is dit handig. Als je dit gescheiden inlevert kan het namelijk gerecycled worden. In het openbaar doen we ook aan recyclen denk bijvoorbeeld aan blikvangers.

4. Doe mee met een opruimactie

In jouw buurt of gemeente zijn vaak opruimacties net zoals die van ons. Doe hieraan mee en hou samen met jouw buren of stadsinwoners jullie omgeving schoon!

5. Beperk je afval

Neem voor je koffie en thee een eigen afsluitbare drinkbeker mee. Gebruik een hervulbaar waterflesje en neem bij jouw boodschappenbezoek een boodschappen tas mee.

6. Doe niet mee aan het oplaten van (helium)ballonnen

Ballonnen die worden opgelaten komen uiteindelijk op de straat of in de natuur terecht. Dieren kunnen deze ballonnen op eten of verstikt raken in het touwtje. Als gevolg hiervan heeft al meer dan 50% van de gemeenten in Nederland een verbod hierop.

7. Vuilnisbak vol? Neem je afval mee!

Leg nooit afval naast een volle openbare vuilnisbak, een volle papierbak of volle vuilcontainers. Neem je afval mee naar huis en zorg vervolgens voor een juiste manier van het wegwerken van het afval.

Advertentie